Σάββατο , 15 Ιουνίου 2024
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

ΒΙΒΛΙΟ ΛΑΤΙΝΙΚΑ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΦΕΚ 4254/15-9-21 ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΤΡΟΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΕΚ 3731/14-7-22 ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΥΛΗ : ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡΗΓΟΡΗ -Β΄ ΕΚΔΟΣΗ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ & ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΗ (Στέλλα Παπουλίδου-Δημήτρης Νάτσης)

 

Κυκλοφόρησε η Β΄ έκδοση “Λατινικά Γ΄ Λυκείου” από τις εκδόσεις Γρηγόρη της Στέλλας Παπουλίδου και Δημητρίου Νάτση, σύμφωνα με όλες τις αλλαγές στην ύλη και στον τρόπο εξέτασης. Αρκετά πιο εμπλουτισμένη η Β΄ έκδοση με κριτήρια, ασκήσεις,  αναλύσεις γραμματικο-συντακτικές, όπως και ετυμολογικές αναγωγές στα νέα ελληνικά.  

 

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ Β΄ ΕΚΔΟΣΗΣ

 

Το βιβλίο αυτό είναι το αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας για την ορθή και ολοκληρωμένη προσέγγιση του μαθήματος των Λατινικών Γ Λυκείου. Περιέχει λεπτομερή ανάλυση κάθε κειμένου τόσο σε γραμματικό όσο και σε μεταφραστικό επίπεδο αλλά και συντακτική ανάλυση των κειμένων και εξειδικευμένες συντακτικές μετατροπές.

Στην αρχή του βιβλίου παρατίθενται ερωτήσεις κλειστού και ανοιχτού τύπου για την καλύτερη κατανόηση της εισαγωγής και ολοκληρώνεται με σύνολο ασκήσεων που αφορά κάθε ενότητα ξεχωριστά.

Προστέθηκαν στην Β΄ έκδοση και κριτήρια αξιολόγησης – προσομοιώσεις πανελλαδικών εξετάσεων, για έλεγχο των γνώσεων και ορθή προετοιμασία των μαθητών.

Στόχος  αυτού του βιβλίου είναι να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των εκπαιδευτικών αναγκών του συγκεκριμένου μαθήματος, αποτελώντας ένα χρηστικό βοήθημα τόσο για τους υποψήφιους μαθητές  της Γ΄ Λυκείου όσο και για τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που καλούνται να διδάξουν το συγκεκριμένο μάθημα αλλά και για όποιον θέλει να εμπλουτίσει τις γνώσεις του στη λατινική γλώσσα.

Η εκπαιδευτική μου εμπειρία στον χώρο τόσο του σχολείου όσο και των φροντιστηριακών μονάδων, όπου επί σειρά ετών εργάζομαι, καθώς και η εξαιρετική συνεργασία μου με τον κ. Δημήτρη Νάτση έχει ως αποτέλεσμα το πόνημα αυτό. Είναι το δικό μου εκπαιδευτικό λιθαράκι για την αποδοτική προσπάθεια των μαθητών αλλά και την διευκόλυνση του έργου των καθηγητών.

   9/11/2022                                                                                                                 Παπουλίδου Στυλιανή

 

Η αλήθεια είναι ότι ως κλασικός φιλόλογος αγαπούσα από μικρός τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά. Έχω αφοσιωθεί, όμως, εδώ και πάρα πολλά χρόνια μόνο στην μελέτη των αρχαίων ελληνικών κειμένων και στον φιλοσοφικά δοκιμιακό λόγο. Ως ακαδημαϊκά υπεύθυνος παλαιότερα σε διάφορους μεγάλους φροντιστηριακούς και εκπαιδευτικούς ομίλους είχα αναλάβει την συγγραφή των βιβλίων τους και την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους τόσο για τα αρχαία ελληνικά όσο και για τα λατινικά.

Όταν το 2016 αποφασίζει η τότε κυβέρνηση τον εξοβελισμό των λατινικών από την εκπαίδευση και την σταδιακή απομείωση των αρχαίων ελληνικών, ένας φοβος μέ κυρίευσε και ένοιωσα απογοήτευση. Αναρωτήθηκα το βασικότερο όλων: Πώς γίνεται εδώ και 2500 χρόνια οι κλασικές σπουδές να θεωρούνται το κατ’ εξοχήν μάθημα παγκοσμίως, πώς γίνεται την ίδια στιγμή που γράφω αυτόν τον πρόλογο στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική να δίνουν κεντρικό βάρος στις κλασικές σπουδές, και στον τόπο αυτό να υποβαθμίζονται.

Όπως και να έχει, η επιστροφή των λατινικών επετεύχθη με έναν διαφορετικό τρόπο εξέτασης.

Προσπαθήσαμε, λοιπόν, με την συνάδελφο Στέλλα Παπουλίδου, μέσα από μία αγαστή συνεργασία, να συντάξουμε ένα βιβλίο, το οποίο θα αναλύει κάθε ζητούμενο, θα εξηγεί κάθε δεδομένο, θα έχει βάθος, ώστε να μη χρειάζεται ο φιλόλογος και οι μαθητές του κάτι περαιτέρω.

Στην Β΄ αυτή έκδοση διορθώθηκαν αφενός τα όποια λάθη είχαμε βρει και εντοπίσει, αφετέρου τό εγκεντρίσαμε στα νέα δεδομένα της ύλης με βάση το ΦΕΚ 3731 στις 14-7-22, αλλά προσθέσαμε και κριτήρια αξιολόγησης-προσομοιώσεις πανελλαδικών, για εξάσκηση και έλεγχο των δυνατοτήτων στους μαθητές.

Η βοήθεια της συναδέλφου Στέλλας Μουραφίδου, τόσο στην διόρθωση του βιβλίου όσο και στην επιμέλεια, ήταν εξόχως σημαντική.

Ελπίζω να καταφέραμε κάτι ουσιώδες και να τύχει της δέουσας αποδοχής.

9/11/22                                                                                                                                 Δημήτρης Νάτσης

 

 

ΔΕΙΓΜΑ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΛΑΤΙΝΙΚΑ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ Β΄ ΕΚΔΟΣΗ

 

 

Το φιλολογικό σχολείο εξασφάλισε έκπτωση 15% σε όποιον παραγγείλει από τους συγγραφείς στο email :

natsisd@gmail.com  & stellapapoulidou@gmail.com

 

Σε συνάρτηση με το παρακάτω βιβλίο Γραμματική – Συντακτικό Λατινικών η έκπτωση είναι 20% και για τα δύο βιβλία. Επικοινωνία στο παρακάτω email ή τηλέφωνο :

natsisd@gmail.com 

6956606596

 

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ-ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΛΑΤΙΝΙΚΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (Δημήτρης Νάτσης & Ειρήνη Απέργη-εκδόσεις “24Γράμματα”)

Check Also

ΠΛΗΡΕΣ ΕΡΓΟ ΣΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ : ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ (Β΄ ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΥΛΗ) & ΒΙΒΛΙΟ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ-ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ (Εκδόσεις “Γρηγόρη” & “24Γράμματα”/ Στυλιανή Παπουλίδου-Δημήτρης Νάτσης-Ειρήνη Απέργη)

Ένα πλήρες έργο στα Λατινικά για την Γ΄ Λυκείου.      Το βιβλίο για την …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *