Τετάρτη , 17 Απριλίου 2024
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

ΛΕΞΙΚΟ ΡΗΜΑΤΩΝ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ) : ΕΚΔΟΣΕΙΣ “ΓΡΗΓΟΡΗ” (Καλλιόπη Βέβα-Αθανάσιος Κολιάλης)

Λεξικά ρημάτων στα αρχαία ελληνικά δεν έχουν εκδοθεί πολλά μέσα στα χρόνια, αλλά όσα έχουν εκδοθεί  είναι αρκετά τετριμμένα.

Ένα ιδιαίτερο, πρωτότυπο και σε βάθος λεξικό ρημάτων έχει εκδοθεί από τις Εκδόσεις “Γρηγόρη” της Καλλιόπης Βέβα & του Αθανάσιου Κολιάλη. Λεξικό ρημάτων, το οποίο, εκτός των αρχικών χρόνων και τις ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ του ρήματος, περιέχει αποσπάσματα από αρχαία κείμενα προς τεκμηρίωση, αλλά και παραπομπές στην νεοελληνική λογοτεχνία που χρησιμοποιείται ο ρηματικός αυτός τύπος, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΔΕΙ!!

Εισαγωγικό σημείωμα

Το “Λεξικό ρημάτων” είναι δομημένο σύμφωνα με το νέο σύστημα εκπαίδευσης που απαιτεί γλωσσομάθεια και ευρυμάθεια. Πέρα από την “καθαρή” γνώση που παρέχει στο μαθητή, όπως οφείλει να το κάνει οποιοδήποτε λεξικό ρημάτων, (αρχικοί χρόνοι, σημασίες, συνώνυμα, αντίθετα, γραμματικές και συντακτικές επισημάνσεις, αρχαία αποσπάσματα), πρωτοτυπεί και απευθύνεται και σε κάθε ενήλικα, εκπαιδευτικό ή μη, που αγαπάει και σέβεται την ελληνική γλώσσα στο σύνολό της.
> Η πρωτοτυπία αυτού του Λεξικού συνίσταται στο ότι:
> – Καταδεικνύει τη σύνδεση αρχαίας και νέας ελληνικής, καταγράφοντας συνειρμικά σε κάθε ρήμα λέξεις – φράσεις, ακόμα και παροιμίες – αποφθέγματα που χρησιμοποιούμε σήμερα ή μέχρι και σήμερα και συντροφεύοντας τον αναγνώστη με σημειώσεις από την ελληνική μυθολογία ή τη λαϊκή παράδοση.
> –  Φέρνει σε άμεση επαφή με την νεοελληνική λογοτεχνία, αφού η ανάλυση κάθε ρήματος ολοκληρώνεται με ένα απόσπασμα από την νεοελληνική ποίηση ή πεζογραφία που περιλαμβάνει το ίδιο το ρήμα ή κάποια συγγενή του λέξη.

    Στοιχειοθέτηση Λεξικού ρημάτων

  • Ετυμολογία και θέμα ή θέματα ρήματος.
  • Συντάξεις και σημασίες του, κάποιες συντακτικές σημειώσεις και μερικές «ιδιαίτερες» φράσεις που σχηματίζει το ρήμα, χρησιμοποιώντας σε πολλές και αποσπάσματα (με τη μετάφρασή τους) από τους αρχαίους Έλληνες πεζογράφους και ποιητές, τα οποία περιλαμβάνουν αυτές τις φράσεις. 
  • Αρχικούς χρόνους του ρήματος και γραμματικές επισημάνσεις αυτού.  
  • Σύνθετα του ρήματος και σημασίες τους.
  • Συνώνυμα και αντίθετα, σε πολλά από τα οποία δίνονται οριζόντια οι αρχικοί χρόνοι, οι σημασίες τους.
  •  Λέξεις της αρχαίας Ελληνικής (με τη σημασία τους) που συγγενεύουν με το ρήμα που εξετάζεται.

Το φιλολογικό σχολείο εξασφάλισε έκπτωση 10% για όσους καλέσουν τηλεφωνικά τον εκδοτικό οίκο : 

ΛΕΞΙΚΟ ΡΗΜΑΤΩΝ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡΗΓΟΡΗ

Τηλέφωνα Παραγγελιών
210 3637011 – 210 3637016

Check Also

ΛΕΞΙΚΑ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ : ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ-ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ-ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΟ-ΟΜΗΡΙΚΟ (Ελεύθερης πρόσβασης)

ΛΕΞΙΚΑ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ Επειδή όλοι οι συνάδελφοι και οι μαθητές τους αναζητούν λεξικά και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *