Παρασκευή , 26 Απριλίου 2024
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ : “Από το Μυκηναϊκό Παρελθόν στη Συγκρότηση των Πόλεων: Συνέχειες και Ασυνέχειες έως τη Γεωμετρική Περίοδο.” (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  18 ΜΑΡΤΙΟΥ, 12:00-14:00, ΑΙΘΟΥΣΑ Δ´ του Τ.Ε.Φ. ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ)

Στο πλαίσιο του μαθήματος ΕΕΙΣΤ401 (ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ) το Εργαστήριο Παπυρολογίας και Παλαιογραφίας του Τ.Ε.Φ. σε συνεργασία με τους αρχαιολόγους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Κώστα Πασχαλίδη και Κατερίνα Βουτσά  διοργανώνει τις παρακάτω δύο διαλέξεις για τη θεματική ενότητα «Από το Μυκηναϊκό Παρελθόν στη Συγκρότηση των Πόλεων: Συνέχειες και Ασυνέχειες έως τη Γεωμετρική Περίοδο».

 

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

Νέα δεδομένα κι εναλλακτικοί τρόποι αφήγησης της μυκηναϊκής αρχαιότητας

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΟΥΤΣΑ

«…Πρέπει να κρίνεις και μόνος σου, αλλά νομίζω ότι αποκρυπτογράφησα τη Γραμμική Β και, τόσο στην Κνωσό όσο και στην Πύλο, είναι ελληνικά».

Εβδομήντα χρόνια από την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β γραφής.

 

Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται την

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  18 ΜΑΡΤΙΟΥ, 12:00-14:00, ΑΙΘΟΥΣΑ Δ´ του Τ.Ε.Φ.

Είναι ανοικτές για του κοινό μέσω αυτού του συνδέσμου:

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_OWE0N2Y2ZmQtNGMxYi00OGUzLTk0ZDEtZmExNjAyNjRjZjNk%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%228035113d-c2cd-41bd-b069-0815370690c7%22%2c%22Oid%22%3a%222d96fab3-c13e-4640-a389-58a33a94f74f%22%7d

 

Ο Κώστας Πασχαλίδης γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και κατόπιν Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, απ’ όπου έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα Προϊστορικής Αρχαιολογίας.

Τα τελευταία 30 χρόνια συμμετέχει σε δεκάδες αρχαιολογικά προγράμματα ανασκαφών και τεκμηρίωσης ευρημάτων στην Ελλάδα και στην Ιορδανία. Είναι μόνιμο μέλος της ανασκαφής και της μελέτης των ευρημάτων του μυκηναϊκού οικισμού στη Μυγδαλιά Πετρωτού Πατρών.

Από το 2002 εργάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ως επιμελητής της Συλλογής Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων. Aπό το 2012 υπηρετεί ως Γραμματέας στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Έχει δημοσιεύσει δύο μονογραφίες και έχει συνθέσει περί τα τριάντα επιστημονικά άρθρα, που πραγματεύονται ποικίλα θέματα του κρητομυκηναϊκού κόσμου, καθώς και ζητήματα αρχειακής έρευνας σχετικά με την ιστορία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Το θέμα της διάλεξής του είναι εισαγωγικό και φιλοδοξεί να αποδώσει τις βασικές αρχές και τους προβληματισμούς της ακαδημαϊκής κοινότητας στο πεδίο της Μυκηναϊκής Αρχαιολογίας.

Η Κατερίνα Βουτσά είναι αρχαιολόγος, επιμελήτρια στο Τμήμα Συλλογών Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Από το 1997 έχει υπηρετήσει σε διάφορες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο, μεταξύ άλλων, έχει εκπροσωπήσει πολλές φορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Unesco.

Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην Αιγαιακή Προϊστορία και έχει ασχοληθεί ειδικότερα με την Γραμμική Γραφή Β. Η διδακτορική διατριβή της, που εκπόνησε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διερευνά τον ρόλο των επαγγελματιών στην οικονομική δομή και ανάπτυξη των μυκηναϊκών ανακτόρων.

Έχει  συμμετάσχει επί μακρόν σε πρόγραμμα για την Προϊστορική Τεχνολογία στο Εθνικό Ίδρυμα Έρευνών και διαθέτει ανασκαφική πείρα σε ανασκαφές στην Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι μέλος του ειδικού επιστημονικού προσωπικού της συστηματικής έρευνας στο Μυκηναϊκό νεκροταφείο στη θέση «Αηδόνια» Νεμέας.

Έχει δημοσιεύσει  εργασίες σχετικά με την μυκηναϊκή οικονομία, την καταγραφή προσωπικού και προϊόντων στα μυκηναϊκά ανάκτορα.

Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

Check Also

ΔΙΤΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ “ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ & ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ” -ΚΥΡΙΑΚΗ 18/2/24 & 25/2/24 11:00-14:00 (LEXIGRAM-ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΤΣΗΣ)

                              …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *