Τα θέματα και οι απαντήσεις για το μάθημα Αρχαία Ελληνικα στις πανελλαδικές 2023 διττά από το Φιλολογικό σχολείο.
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Στο διδαγμένο, η αλήθεια, περίμενα την 18η, όχι την 16η. Στο αδίδακτο επέμενα για Πλάτωνα όλη την σχολική χρονιά, αλλά πήγα να παρασυρθώ από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα για πιο εύπεπτο συγγραφέα την τελευταία εβδομάδα.
Τα θέματα είχαν δυσκολία σε αρκετά σημεία. Καταρχάς, όταν επιλέγεις δύο κείμενα, τότε πρέπει να θέτεις ΚΟΙΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ και για τα δύο κείμενα, ειδάλλως ποιός ο λόγος;;;;;
Στο Διδαγμένο, όσον αφορά την 1η ερμηνευτική έπρεπε να αξιοποιηθούν τα σχόλια και για τις δύο παραγράφους του πρώτου κειμένου και όχι μόνο η πρώτη παράγραφος.
Όσον αφορά την 2η ερμηνευτική με το παράλληλο η ερώτηση που τίθεται είναι ασαφέστατη. Δηλαδή, αποσκοπούσε ξεκάθαρα όχι απλώς σε αναλογία, αλλά στον σκοπό που οι δύο συγγραφείς αναφέρονται σε υπεράνθρωπο, δηλαδή με λίγα λόγια να αιτιολογηθεί η άσκηση εξουσίας από τους πολλούς. Κακώς δεν το έθεσαν ως ερώτημα, π.χ. ποιος ο σκοπός των δύο συγγραφέων.
Το Αδίδακτο, ωραίο και απλό κείμενο σε γενικές γραμμές (όσο μπορεί ο Πλάτωνας να είναι απλός…). Στο λεξιλόγιο που δίνουν κάνουν φοβερό λάθος με το οὐκ ἀγεννής: αρχοντική, καθώς έπρεπε να δώσουν ΑΠΛΩΣ ἀγεννής : φαύλος [Ο Δημόδοκος δεν χαρακτηρίζει την επιθυμία του γιου του αρχοντική, αλλά όχι φαύλη, ωστόσο εσφαλμένη…].
Το απόσπασμα που ζητούσαν μετάφραση και νοηματική εν τέλει αφορούσε ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ.
Ερωτήσεις γραμματικής & συντακτικού παλιού μοτίβου, απλές.
Δημήτριος Νάτσης
ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2023
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ -ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2023-ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ