ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
«Αρχαία Ελληνική Γραφή: Φορείς και περιεχόμενο»
Διιδρυματικό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Παπυρολογία, Παλαιογραφία, Επιγραφική
Αθήνα, Κομοτηνή 20/07/2022. Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το Διιδρυματικό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αρχαία Ελληνική Γραφή: Φορείς και περιεχόμενο», που αποτελεί συνεργασία του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτηση τους μέχρι και την 31/08/ 2022
Το Πρόγραμμα προσφέρει διαθεματική εξειδίκευση συνδυάζοντας τα γνωστικά πεδία των τριών Επιστημών, Παπυρολογίας, Παλαιογραφίας, Επιγραφικής, με στόχο την εκπαίδευση επιστημόνων στη συστηματική και ενδελεχή μελέτη των κειμένων της ελληνικής αρχαιότητας, κυρίως λογοτεχνικών, που παραδίδονται σε πάπυρο και άλλους συναφείς φορείς γραφής (όστρακα, ξύλινες πινακίδες, υφάσματα κ.λπ.), χειρόγραφα και επιγραφές. Ανάλογο Δ.Π.Μ.Σ. δεν προσφέρεται από κανένα Τμήμα ελληνικού Α.Ε.Ι. Επομένως, το συγκεκριμένο Δ.Π.Μ.Σ. καλύπτει ένα ουσιαστικό κενό στον ελληνικό ακαδημαϊκό χάρτη.
Πιστοποιούμενα προσόντα
Οι συμμετέχοντες αποκτούν ειδικές γνωστικές δεξιότητες:
- ευχέρεια στην ανάγνωση και μελέτη των κειμένων που διασώζονται σε παπύρους, χειρόγραφα και επιγραφές,
- κατανόηση του τρόπου αξιοποίησης των ως άνω διασωζόμενων κειμένων για τη μελέτη του αρχαίου κόσμου, της γλώσσας, της γραμματείας και της ιστορίας του,
- ερμηνεία των δεδομένων από τα κείμενα με ορθό επιστημονικό τρόπο,
- χρήση συναφών τεχνολογικών μέσων και βάσεων δεδομένων,
- ικανότητα μελέτης νέων κειμένων.
Οι απόφοιτοι του Μεταπτυχιακού Προγράμματος έχουν σημαντικές επαγγελματικές ευκαιρίες και προοπτικές εξέλιξης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο (Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα), όσο και σε ένα ευρύ φάσμα εταιρειών, λειτουργώντας συνθετικά σε διεπιστημονικές ομάδες.
Πού απευθύνεται
Αιτήσεις γίνονται δεκτές από απόφοιτους:
- Φιλολογίας,
- Ιστορίας και Αρχαιολογίας,
- Οποιασδήποτε άλλης σχολής θεωρητικής ή θετικής κατεύθυνσης (υπό προϋποθέσεις).
Εκπαιδευτές
Στο πρόγραμμα διδάσκουν οι:
Χαρίκλεια Ιωαννίδου, Αμφιλόχιος Παπαθωμάς, Σταμάτης Μπουσές, Μαρία Κωνσταντινίδου, Αικατερίνη Κορολή, Νικολέττα Καναβού, Μαριάννα Θωμά.
Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν, επίσης, διακεκριμένοι επιστήμονες από το εσωτερικό και το εξωτερικό.
Μεθοδολογία υλοποίησης προγράμματος
Μικτή διδασκαλία, εξ αποστάσεως και δια ζώσης, σε block μαθημάτων με συνδυασμό διαλέξεων και σεμιναρίων, αναλόγως προς τις συνθήκες και τις αποφάσεις του εκάστοτε διδάσκοντος και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρχει η μέγιστη μέριμνα για τους φοιτητές με δυσκολίες, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν απρόσκοπτα τα μαθήματα χωρίς να υποβάλλονται σε ανώφελες και δαπανηρές μετακινήσεις.
Επικοινωνία
Άγγελος Σισμάνης
25310-39916 & 39900