Το καλοκαίρι που πέρασε ανακοινώθηκε η ύλη των Λατινικών στην Γ΄ Λυκείου και ορίστηκε ο νέος τρόπος εξέτασης στο μάθημα αυτό, με τις όποιες τροποποιήσεις που ανακοινώθηκαν τον Σεπτέμβριο (ΦΕΚ 4134).  Η έκδοση ενός βιβλίου είναι κάτι επίπονο και θέλει χρόνο αν πρόκειται να βοηθήσει ουσιαστικά τους φιλολόγους και τους μαθητές τους.

Οι πανεπιστημιακές εκδόσεις “Γρηγόρη”, όπως και τα ονόματα των συγγραφέων, Στυλιανή Παπουλίδου & Δημήτρης Νάτσης, εγγυώνται το αποτέλεσμα.

Πρόλογος Βιβλίου

Το βιβλίο αυτό είναι το αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας για την ορθή και ολοκληρωμένη προσέγγιση του μαθήματος των Λατινικών Γ Λυκείου. Περιέχει λεπτομερή ανάλυση κάθε κειμένου τόσο σε γραμματικό όσο και σε μεταφραστικό επίπεδο αλλά και συντακτική ανάλυση των κειμένων και εξειδικευμένες συντακτικές μετατροπές.

Στην αρχή του βιβλίου παρατίθενται ερωτήσεις κλειστού και ανοιχτού τύπου για την καλύτερη κατανόηση της εισαγωγής και ολοκληρώνεται με σύνολο ασκήσεων που αφορά κάθε ενότητα ξεχωριστά.

Στόχος  αυτού του βιβλίου είναι να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των εκπαιδευτικών αναγκών του συγκεκριμένου μαθήματος, αποτελώντας ένα χρηστικό βοήθημα τόσο για τους υποψήφιους μαθητές  της Γ΄ Λυκείου όσο και για τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που καλούνται να διδάξουν το συγκεκριμένο μάθημα αλλά και για όποιον θέλει να εμπλουτίσει τις γνώσεις του στη λατινική γλώσσα.

Η εκπαιδευτική μου εμπειρία στον χώρο τόσο του σχολείου όσο και των φροντιστηριακών μονάδων, όπου επί σειρά ετών εργάζομαι, καθώς και η εξαιρετική συνεργασία μου με τον κ. Δημήτρη Νάτση έχει ως αποτέλεσμα το πόνημα αυτό. Είναι το δικό μου εκπαιδευτικό λιθαράκι για την αποδοτική προσπάθεια των μαθητών αλλά και την διευκόλυνση του έργου των καθηγητών.

30/10/2021                                                                                                                                                                                                           Παπουλίδου Στυλιανή

 

Η αλήθεια είναι ότι ως κλασικός φιλόλογος αγαπούσα από μικρός τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά. Έχω αφοσιωθεί, όμως, εδώ και πάρα πολλά χρόνια μόνο στην μελέτη των αρχαίων ελληνικών κειμένων και στον φιλοσοφικά δοκιμιακό λόγο. Ως ακαδημαϊκά υπεύθυνος παλαιότερα σε διάφορους μεγάλους φροντιστηριακούς και εκπαιδευτικούς ομίλους είχα αναλάβει την συγγραφή των βιβλίων τους και την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους τόσο για τα αρχαία ελληνικά όσο και για τα λατινικά.

Όταν το 2016 αποφασίζει η τότε κυβέρνηση τον εξοβελισμό των λατινικών από την εκπαίδευση και την σταδιακή απομείωση των αρχαίων ελληνικών, ένας φοβος με κυρίευσε και ένοιωσα απογοήτευση. Αναρωτήθηκα το βασικότερο όλων : Πώς γίνεται εδώ και 2500 χρόνια οι κλασικές σπουδές να θεωρούνται το κατ’ εξοχήν μάθημα παγκοσμίως, πώς γίνεται την ίδια στιγμή που γράφω αυτόν τον πρόλογο στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική να δίνουν κεντρικό βάρος στις κλασικές σπουδές, και στον τόπο αυτό να υποβαθμίζονται.

Όπως και να έχει, η επιστροφή των λατινικών επετεύχθη με έναν διαφορετικό τρόπο εξέτασης.

Προσπαθήσαμε, λοιπόν, με την συνάδελφο Στέλλα Παπουλίδου, μέσα από μία αγαστή συνεργασία, να συντάξουμε ένα βιβλίο, το οποίο θα αναλύει κάθε ζητούμενο, θα εξηγεί κάθε δεδομένο, θα έχει βάθος, ώστε να μη χρειάζεται ο φιλόλογος και οι μαθητές του κάτι περαιτέρω.

Δεν γίνεται να μη μνημονεύσω την προσφορά της Ειρήνης Καλαποτλή στην διόρθωση του βιβλίου, η οποία ήταν ανεκτίμητη.

Ελπίζω να το καταφέραμε και να τύχει της δέουσας αποδοχής.

31/10/2021                                                                                                                                                                                                                  Δημήτρης Νάτσης

Το φιλολογικό σχολείο εξασφάλισε έκπτωση 20% για όσους καλέσουν τηλεφωνικά τους συγγραφείς ή τους συνεργάτες τους στα τηλέφωνα : 6973493178, 6956606596, 2106544033, 2104945323 ή στο email : stellapapoulidou@gmail.com και natsisd@gmail.com 

Λατινικά Γ΄Λυκείου

Σύμφωνα με το νέο σύστημα διδασκαλίας

Συγγραφείς: Νάτσης Δημήτριος  – Παπουλίδου Στυλιανή

2145.jpg

 • Ερωτήσεις για την εισαγωγή, με απαντήσεις.Λατινικό κείμενο με εισαγωγικό σημείωμα σε κάθε κείμενο.
 • Μετάφραση σε κάθε κείμενο.
 • Λεξιλόγιο σε κάθε κείμενο σύμφωνα με τον γραμματικό τύπο.
 •  Συντακτική ανάλυση αν ά περίοδο και ανά πρόταση σε κάθε
 • κείμενο
 • Μετατροπές – μετασχηματισμοί σε κάθε κείμενο σύμφωνα
 • με τις απαιτήσεις των εξετάσεων.
 • Λατινικές φράσεις και ρητά με λέξεις του κειμένου.
 • Ετυμολογικά συγγενείς λέξεις του κειμένου με τα νέα ελληνικά
 • Πρόσθετες ασκήσεις στην γραμματική και στο συντακτικό,
 • με απαντήσεις, για κάθε κείμενο
Για τα περιεχόμενα, πατήστε εδώ
Για ενδεικτικό κεφάλαιο, πατήστε εδώ
Διαθεσιμότητα: `Αμεσα διαθέσιμο
Τιμή: 26,00 €
https://bit.ly/3wT1voS